Διλήμματα και ευθύνες των γιατρών εν καιρώ πανδημίας - Σύγχρονα Θέματα Δικαιοσύνης, Επ. 10

Οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό και, γενικότερα, οι επαγγελματίες της υγείας αποκλήθηκαν –και δικαίως– αφανείς ήρωες μιας ανείπωτης πανανθρώπινης τραγωδίας. Αναμετρούνται νύχτα-μέρα με την θανατηφόρο νόσο και αγωνίζονται ψυχή τε και σώματι για να σώσουν ζωές και να περιθάλψουν πάσχοντες. Αναγκάζονται εκ των πραγμάτων να επιλέξουν, να δώσουν προτεραιότητα στην φροντίδα ενός ασθενούς έναντι άλλου. Με ποια κριτήρια; Ποιοι κανόνες βιοηθικής και ιατρικής δεοντολογίας, ποιες οδηγίες των υπηρεσιών υγείας και ποια πρωτόκολλα καθοδηγούν την νοσηλευτική τους φροντίδα; Ποιες ευθύνες επωμίζονται στις τραγικές αυτές στιγμές; Ακόμη, ποιες οι ευθύνες που αναλαμβάνει η Πολιτεία καταστρώνοντας πολιτικές δημόσιας υγείας και προφύλαξης από την πανδημία;
Τα ως άνω καίρια ερωτήματα θα επιχειρηθεί να απαντηθούν στο πλαίσιο της διαδικτυακής εκδήλωσης την οποία συνδιοργανώνουν η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και το Εργαστήριο Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πέμπτη 11.2.2021, ώρα 19.00 – 21.00, με θέμα «Διλήμματα και ευθύνες των γιατρών εν καιρώ πανδημίας». Η εκδήλωση εντάσσεται στη σειρά webinars που έχει εγκαινιάσει η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με γενικό τίτλο «Σύγχρονα Θέματα Δικαιοσύνης» (Επεισόδιο 10).
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από τη Σελίδα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στο Facebook και το κανάλι της Νομικής Σχολής στο YouTube.
Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης, κατόπιν προεγγραφής μέσω Eventbrite (δείτε σχετικές οδηγίες και τη φόρμα προεγγραφής εδώ: https://www.eventbrite.com/e/140037338449).
Την εκδήλωση θα χαιρετίσει, πραγματοποιώντας εισαγωγική τοποθέτηση, η Καθηγήτρια Ελισάβετ Συμεωνίδου-Καστανίδου, Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής ΑΠΘ.
Στη συζήτηση συμμετέχουν:
- Αθηνά Κοτζάμπαση, Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ
- Νίκος Κουμουτζής, Αναπληρωτής Καθηγητής Αστικού Δικαίου Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας
- Νικόλαος Μπιτζιλέκης, Καθηγητής Ποινικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ
- Χρίστος Πέτρου, Αναπληρωτής Καθηγητής Προγράμματος Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Την εκδήλωση συντονίζει ο:
Αντώνης Μανιτάκης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Κοσμήτορας επί τιμή και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Συνημμένα αρχεία: