Στις 26 Μαρτίου 2024 διεξήχθη ο 3ος διεθνής Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης για τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη που διοργανώνει το Ακαδημαϊκό Δίκτυο για τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και τα Κοινωνικά Δικαιώματα (RACSE-ANESC) στην Λυών, στη Γαλλία. Εμείς, ο Άγγελος Παπαθανασίου, μεταπτυχιακός φοιτητής, και οι Λουκία Σαλαγιάννη και Ζωή Τριάντου, προπτυχιακές φοιτήτριες, δηλώσαμε συμμετοχή μερικούς μήνες πριν και επιλεχθήκαμε προκειμένου να εκπροσωπήσουμε τη σχολή μας στον δίγλωσσο αυτό διαγωνισμό (αγγλικά-γαλλικά). Η ομάδα μας κατέκτησε την 2η θέση μεταξύ των εναγομένων και την 4η θέση στην συνολική κατάταξη των συμμετεχόντων ομάδων.
Ο διαγωνισμός βασίστηκε σε μια εικονική συλλογική προσφυγή μιας διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά ενός εικονικού κράτους, περιεχόμενο της οποίας αποτέλεσαν σημαντικές παραβιάσεις κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων στο κράτος αυτό. Προηγήθηκε η γραπτή φάση (υποβολή γραπτών υπομνημάτων) και ακολούθησε η προφορική (προσομοίωση ακρόασης ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων.
Ο διαγωνισμός αυτός αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία και για τους τρεις μας. Η προετοιμασία μας ήταν εντατική και μεθοδευμένη, ενώ οι προπονήσεις μας τακτικές και διαρκείς. Η σύνταξη του υπομνήματος που κληθήκαμε να στείλουμε ήταν μια απαιτητική διαδικασία μέσα από την οποία αποκομίσαμε πολλές γνώσεις για την λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη και τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται στις σχετικές διαφορές. Πρόκληση για εμάς αποτέλεσε και η προφορική διαγωνιστική διαδικασία, η οποία μας βοήθησε να βελτιώσουμε τις ήπιες δεξιότητές μας, την ικανότητά μας ως προς τον δημόσιο λόγο και την κριτική μας σκέψη. Ο διαγωνισμός αυτός προσφέρει μία εμπειρία που θα συστήναμε στον καθένα ανεπιφύλακτα.
Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον προπονητή μας, Νίκο Παπαδόπουλο, Εθνικό Συντονιστή του Ακαδημαϊκού Δικτύου για τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και τα Κοινωνικά Δικαιώματα (RACSE-ANESC), που μας καθοδήγησε και μας στήριξε καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας μας. Επιπροσθέτως, θα θέλαμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον ομότιμο καθηγητή και βαθύ γνώστη του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων Πέτρο Στάγκο για τις πολύτιμες συμβουλές και τη βοήθειά του στο έργο μας.