Η Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. κατέλαβε τη δεύτερη (2η) θέση στον διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης “The EUROPA Moot Court Competition” που πραγματοποιήθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά στην Καβάλα και στους Φιλίππους από 7 έως 10 Απριλίου. Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, η ομάδα της Σχολής μας απέκλεισε τα πανεπιστήμια της Μαδρίτης και της Σόφιας, ενώ στη φάση των ημιτελικών το πανεπιστήμιο της Λισαβόνας. Στον μεγάλο τελικό (διεξήχθη εντός του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων), έπαιξε με το Πανεπιστήμιο της Λυών, το οποίο και κατέλαβε την πρώτη θέση. Αξίζει να αναφερθεί ότι στους κριτές συγκαταλέγονταν ο πρώην πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ε.Ε. Βασίλειος Σκουρής και ο πρώτος Γενικός Εισαγγελέας ου Δικαστηρίου της Ε.Ε. Melchior Wathelet.
Το θέμα του φετινού διαγωνισμού αφορούσε έναν νεαρό Σύριο, ο οποίος εγκατέλειψε το ισοπεδωμένο από τις εμφύλιες συγκρούσεις Χαλέπι και διέσχισε το Αιγαίο, τον Απρίλιο του 2016, λίγο καιρό αφότου είχε τεθεί σε ισχύ η κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Όσο περίμενε να εξετασθεί το αίτημά του για άσυλο, συνδέθηκε ερωτικά με τη δεκαπεντάχρονη Χ, μέλος της τοπικής μουσουλμανικής μειονότητας. Η σχέση τους θορύβησε την οικογένεια του κοριτσιού. Τελικά, το ζευγάρι παντρεύτηκε βάσει του ιερού μουσουλμανικού δικαίου για να αμβλύνει τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. Σύντομα πάντως οι δυο τους μετανάστευσαν σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε., αναζητώντας καλύτερη τύχη. Εκεί, όμως, ο γάμος τους δεν αναγνωρίσθηκε από τις αρμόδιες αρχές, με αποτέλεσμα ο νεαρός Σύρος να καταδικασθεί για αποπλάνηση ανηλίκου και να απειληθεί με απέλαση στην Τουρκία. Ήταν η άρνηση αναγνώρισης του γάμου και η απόφαση απέλασης στην Τουρκία σύμφωνες με το δίκαιο της Ε.Ε.;
Η ομάδα της Σχολής μας, που κλήθηκε να αναπτύξει τις απόψεις τόσο του νεαρού Σύριου όσο και της κυβέρνησης του κράτους-μέλους υποδοχής, απαρτιζόταν από τους προπτυχιακούς φοιτητές Σοφία Ανδρεαδάκη, Ανδρέα Πιπερίδη, Ειρήνη Πιπίδη-Καλογήρου και Κωνσταντίνα Σημαιοφορίδου, οι οποίοι προετοιμάσθηκαν υπό την καθοδήγηση της μεταπτυχιακής φοιτήτριας Δήμητρας Γαμπά και την επίβλεψη της καθηγήτριας Ευγενίας Σαχπεκίδου και του λέκτορα Δημοσθένη Λέντζη.