ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Α.Π.Θ.
Ομάδα φοιτητών της αναδείχθηκε τρίτη σε παγκόσμιο διαγωνισμό
διεθνούς επενδυτικής διαιτησίας, που έγινε
στις 7-12 Μαρτίου στη Φρανκφούρτη
Εδώ και μια δεκαετία, το Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φρανκφούρτης, έδρας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διοργανώνει έναν διεθνή διαγωνισμό εικονικής επενδυτικής διαιτησίας. Προσκαλεί πρώτης τάξης διεθνείς διαιτητές που ενεργούν ως κριτές των διαγωνιζομένων ομάδων φοιτητών, οι οποίες προέρχονται από γνωστά Πανεπιστήμια απ’ όλο τον κόσμο. Πρόκειται για έναν δημόσιο διαγωνισμό ιδιαιτέρως απαιτητικό και πολύ υψηλού επιπέδου, στον οποίο οι ομάδες δεν καταβάλουν ούτε ένα Ευρώ στους διοργανωτές για τη συμμετοχή τους, πέραν των εξόδων μετάβασης και διαμονής τους στην πόλη της Φρανκφούρτης.
Η προετοιμασία της εικονικής διαφοράς μεταξύ ενός κράτους υποδοχής μιας ξένης επένδυσης και ενός ξένου επενδυτή είναι κάθε φορά ένα έργο τέχνης, που δανείζεται ιστορικά στοιχεία μιας άλλης εποχής (του μεσαίωνα ή του 19ου αιώνα) όπου και τοποθετείται το ιστορικό της υπόθεσης. Οι δρώντες λειτουργούν, ωστόσο, με σύγχρονους κανόνες δικαίου, τους οποίους οι διαγωνιζόμενες ομάδες φοιτητών καλούνται να ερμηνεύσουν και να εφαρμόσουν κατά την επίλυση της διαφοράς που τους υποβάλλεται. Οι απαιτήσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό είναι τόσο υψηλές και η επένδυση που απαιτείται από τους συμμετέχοντες φοιτητές τόσο μεγάλη, που μόνον η υπόθεση που τους δίνεται από τους διοργανωτές άγγιξε φέτος τις 40 σελίδες!
Οι φοιτητικές ομάδες είναι υποχρεωμένες να προετοιμάζονται να παίξουν τους ρόλους του ξένου επενδυτή, που παραπονείται ότι το κράτος υποδοχής τον κακομεταχειρίστηκε, αλλά και του κράτους υποδοχής, που αμύνεται κατά της προσφυγής του επενδυτή. Σ’ ένα πρώτο στάδιο, συντάσσουν τα γραπτά δικόγραφα με τα επιχειρήματα των διαδίκων μερών και, σ’ ένα δεύτερο, διαγωνίζονται προφορικά στη Φρανκφούρτη μαζί με τις άλλες πανεπιστημιακές ομάδες, οι οποίες κατακλύζουν κυριολεκτικά τον διαγωνισμό τα τελευταία χρόνια και ανεβάζουν διαρκώς το επίπεδο. Φέτος συμμετείχαν πάνω από εξήντα (60) Νομικές Σχολές ανά τον κόσμο.
Οι συνθήκες ανταγωνισμού είναι τέτοιες, που πολλές Σχολές που συμμετέχουν, επιλέγουν να στείλουν τις ομάδες τους να προετοιμαστούν σε κάποιον από τους άτυπους γύρους προθέρμανσης που διεξάγονται σε διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο, όπως σε Ουάσινγκτον, Παρίσι, Κίεβο και Uppsala. Για το Α.Π.Θ., κάτι τέτοιο ήταν δυστυχώς ανέφικτο από την άποψη διαθεσίμων πόρων.
Η Νομική Σχολή ΑΠΘ συμμετείχε φέτος για τρίτη συνεχή φορά στο διαγωνισμό αυτό, που έγινε στη Φρανκφούρτη από 7 έως 12 Μαρτίου. Η ομάδα των φοιτητών της αναδείχθηκε τρίτη (3η) μεταξύ εξήντα συμμετεχόντων Πανεπιστημίων. Στην ομάδα που επιλέχθηκε μετά από μια αυστηρή διαδικασία προεπιλογής συμμετείχαν οι τελειόφοιτοι φοιτητές Θάνος Φωτιάδης (23) και Χρύσα Τραμουντάνα (21) και η πρωτοετής μεταπτυχιακή φοιτήτρια Βικτωρία Καλογεράτου (25). Την ομάδα προετοίμασε και πλαισίωσε ο Ηλίας Ανδρεάδης, τελειόφοιτος μεταπτυχιακός φοιτητής, ο οποίος και την συνόδευσε στη Φρανκφούρτη, μεταδίδοντάς της την εμπειρία από τη συμμετοχή του ως διαγωνιζόμενου στον περυσινό διαγωνισμό. Επιβλέπων καθηγητής ήταν ο αν. καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου κ. Παναγιώτης Γκλαβίνης, στο πλαίσιο των μαθημάτων του οποίου επιλέγονται και προετοιμάζονται οι φοιτητές.
Είναι αξιοσημείωτο ότι, για να αναδειχθούν τρίτοι, οι Έλληνες φοιτητές επικράτησαν ομάδων Πανεπιστημίων με πολύ υψηλότερη διεθνή κατάταξη. Αντιμετώπισαν με επιτυχία τους περσινούς νικητές από την Ινδία του Jindal Global Law School, ενώ στη φάση των 16 κέρδισαν την πολυνίκη ομάδα του θεσμού University of Miami και στην προημιτελική φάση το National Law School of India. Ταυτόχρονα, άφησαν πίσω τους Πανεπιστήμια όπως το Queen Mary του Λονδίνου, την Science Po του Παρισιού και το ίδιο το Goethe University της Φρανκφούρτης.
Τους φοιτητές δέχθηκε και συνεχάρη ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής ΑΠΘ Καθηγητής Γεώργιος Δέλλιος την Πέμπτη 24 Μαρτίου, επισημαίνοντας τα εξής:
«Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για το Πανεπιστήμιο, στέλνετε προς όλες τις κατευθύνσεις ένα ηχηρό μήνυμα: ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αποδείξατε με τη συμμετοχή σας σ’ αυτό το διαγωνισμό πως είστε ικανοί να διακριθείτε στις πιο ανταγωνιστικές συνθήκες, διαγωνιζόμενοι σε μια ξένη γλώσσα, απέναντι σε μεγάλα Πανεπιστήμια που κατακτούν τις πρώτες θέσεις της επίσημης διεθνούς αξιολόγησης. Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα για σας.»