Το Πρόγραμμα «Αριστοτέλης»
Πρωτοβουλία Αιχμής για τη Γεωπολιτική και την Εθνική Ασφάλεια
Με γνώμονα τις σύνθετες προκλήσεις και ευκαιρίες ενός δυναμικά εξελισσόμενου διεθνούς περιβάλλοντος, το Πρόγραμμα Δράσης (Π/Δ) «Αριστοτέλης» φιλοδοξεί να εγκαινιάσει μια νέα εποχή στη συνεργασία μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας και αμυντικών θεσμών για τη θωράκιση της χώρας. Με τον ταχύ βηματισμό των γεωπολιτικών ανακατατάξεων, το Π/Δ «Αριστοτέλης» αποσκοπεί στο να συγκροτήσει ένα forum τεκμηριωμένης ανάλυσης και διορατικής στρατηγικής, συνδέοντας την επιστημονική γνώση με τις πρακτικές ανάγκες χάραξης πολιτικής. Σε μια εποχή όπου η παγκόσμια ισχύς ανακατανέμεται, οι παραδοσιακοί θεσμοί αποδυναμώνονται και οι περιφερειακές διενέξεις και υβριδικές απειλές αναδεικνύονται ως παράγοντες πολλαπλής πίεσης, ο νηφάλιος επιστημονικός λόγος είναι απαραίτητος περισσότερο από ποτέ.
«Ένας Κόσμος Αβεβαίότητας»: Η Ετήσια Ανασκόπηση του 2024
Η ετήσια ανασκόπηση γεωπολιτικών εξελίξεων 2024 σκιαγραφεί ένα διεθνές περιβάλλον γεμάτο αβεβαιότητες. Συνδυάζει τόσο θεωρητικές όσο και εμπειρικές προσεγγίσεις, ενσωματώνοντας ανάλυση δεδομένων, περιπτωσιολογική ανάλυση και διαχρονικές στρατηγικές θεωρήσεις. Σκοπός είναι η εξαγωγή συμπερασμάτων και ρεαλιστικών προτάσεων, που να μπορούν να αξιοποιηθούν από φορείς χάραξης πολιτικής, φορείς ασφάλειας και επιχειρησιακές οντότητες, βελτιώνοντας τη συνολική θέση της Ελλάδας στο ασταθές διεθνές περιβάλλον.
Η Ελλάδα, ευρισκόμενη σε κομβική γεωγραφική θέση, αντιμετωπίζει ταυτόχρονα προκλήσεις και ευκαιρίες. Στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, οι περιφερειακές εντάσεις δοκιμάζουν τις διπλωματικές αντοχές της χώρας, ενώ οι ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν σε πρώτο πλάνο για τη διασφάλιση της σταθερότητας. Την ίδια στιγμή, οι εσωτερικοί παράγοντες, όπως η δημογραφική συρρίκνωση και η ανάγκη εκσυγχρονισμού της αμυντικής ικανότητας, υπογραμμίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα της στρατηγικής δράσης.
Στρατηγικές Προτεραιότητες για την Ελλάδα
Η φετινή ανασκόπηση καταλήγει σε τέσσερις βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις που καλείται να υλοποιήσει η χώρα:
- Ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας
– Άμεση αναδιοργάνωση των δομών και προτεραιοποίηση των τεχνολογικών αναβαθμίσεων.
– Επένδυση σε καινοτόμες λύσεις, σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους, για να αντιμετωπιστούν οι σύνθετες προκλήσεις ασφάλειας. - Πολυδιάστατη ενεργειακή στρατηγική
– Διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών και προώθηση ανανεώσιμων μορφών ενέργειας.
– Εδραίωση της Ελλάδας ως πυλώνα ενεργειακής διασύνδεσης στην περιοχή, με παράλληλη ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης. - Διπλωματική αυτονομία και διεθνής συνεργασία
– Ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας σε διεθνείς θεσμούς, με ενεργό ρόλο σε θέματα ασφάλειας, τεχνολογικής καινοτομίας και ενέργειας.
– Διάνοιξη στρατηγικών συμμαχιών και αξιοποίηση πολυμερών πρωτοβουλιών για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων. - Προσήλωση στις θεμελιώδεις αξίες
– Διατήρηση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου ως ακρογωνιαίων λίθων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
– Ενίσχυση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας και προβολή μιας εικόνας σύγχρονης, ανοιχτής και υπεύθυνης Ελλάδας.
Τέλος, σύμφωνα με την ανασκόπηση, η χώρα καλείται να υιοθετήσει έναν κεντρικό στρατηγικό στόχο για το δεύτερο τέταρτο του 21ου αιώνα, δηλαδή «να παραμείνει μια δυτική χώρα, πρότυπο ειρήνης, ασφάλειας, δημοκρατίας, ελευθερίας, σταθερότητας και βιώσιμης ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, διατηρώντας διαγενεακά την εθνική της ταυτότητα».
Στον παρακάτω σύνδεσμο, μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του Κοσμήτορα της Νομικής για την δημοσίευση της Ανασκόπησης, στον δημοσιογράφο Νίκο Γιώτη και στο Ραδιόφωνο 104,9 του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025:
https://drive.google.com/file/d/1lZNXxPk19hQUG0Hxp-nxDQRwfK3GSEQf/view?usp=sharing
Συνημμένα αρχεία: Αρχείο