Η Σχολή μας συμμετείχε στην 16η διεθνή άσκηση προσομοίωσης στα όργανα των Ηνωμένων Εθνών (17-21 Απριλίου 2017) που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Thessaloniki International Student Model United Nations–ThessISMUN). Στο εφετινό ThessISMUN συμμετείχαν όλες οι Νομικές Σχολές, τα Τμήματα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, τα Τμήματα Πολιτικών Επιστημών καθώς και άλλα τμήματα από την Ελλάδα (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου) και το εξωτερικό.
Το ThessISMUN 2017 περιελάμβανε προσομοίωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τις τρεις πρώτες Επιτροπές της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, το Συμβούλιο της ΟΥΝΕΣΚΟ, το Συμβούλιο της Διεθνούς Οργάνωσης Ναυτιλίας και την Επιτροπή για τα Δικαιώματα για τα Άτομα με Αναπηρία. Επιπλέον, οι φοιτητές/τριες προσομοίωσαν και τις εργασίες του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ και της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η εφετινή αποστολή της Σχολής μας αριθμούσε 78 φοιτητές/τριες. Επιπλέον, 7 φοιτητές/τριες μας συμμετείχαν στα προεδρεία των επιτροπών, την ομάδα κρίσης και τη Γραμματεία, ενώ 4 ακόμη συμμετείχαν ως δημοσιογράφοι. Συνολικά οι 89 φοιτητές/τριες της Σχολής μας συγκρότησαν τη μεγαλύτερη αποστολή της Σχολής μας στην υπερδεκαετή συμμετοχή της στον θεσμό.
Επιπλέον, πρόκειται για την πιο επιτυχημένη συμμετοχή μας, καθώς οι φοιτητές/τριες της Σχολής μας έλαβαν τις 17 από τις 48 διακρίσεις που απονεμήθηκαν συνολικά. Πιο συγκεκριμένα: Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Σοφία Τελωνάκη (3ο έτος) έλαβε Τιμητική Διάκριση (Honorary Mention) ως εκπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Στην 1η Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης για τον Αφοπλισμό και την Ασφάλεια, ο Γιώργος Μπουρτζής (3ο έτος) εκπροσώπησε τη Ρωσική Ομοσπονδία και βραβεύθηκε ως Μελλοντικός Διπλωμάτης (Future Diplomat), ενώ και η Βασιλική Φέστα (2ο έτος) έλαβε Τιμητική Διάκριση (Honorary Mention) ως εκπρόσωπος της Συρίας. Στη 2η Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης για την Οικονομία και τα Οικονομικά διακρίθηκε με Τιμητική Διάκριση (Honorary Mention) η Αναστασία Κυτταρούδη (1ο έτος) ως εκπρόσωπος της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας. Στην 3η Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης για κοινωνικά, ανθρωπιστικά και πολιτιστικά ζητήματα διακρίθηκαν η Ερατώ Φεσατίδου (1ο έτος) εκπροσωπώντας την Ινδία ως Μελλοντική Διπλωμάτης (Future Diplomat), η Ιωάννα-Αικατερίνη Μπεγιάζη (3ο έτος) με Τιμητική Διάκριση (Honorary Mention) ως εκπρόσωπος της Ολλανδίας και η Μαρία-Ευαγγελία Αδάμου (1ο έτος) με Τιμητική Διάκριση (Honorary Mention) ως εκπρόσωπος της Νότιας Αφρικής. Στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο διακρίθηκαν οι Παναγιώτης Χατζηγεωργίου (3ο έτος) ως εκπρόσωπος της Ινδίας με το βραβείο του Μελλοντικού Διπλωμάτη (Future Diplomat), και ο Παύλος Σαλονικίδης (3ο έτος) με Τιμητική Διάκριση (Honorary Mention) ως εκπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, η Ελισάβετ Παπαθανασίου (2ο έτος) διακρίθηκε ως η Άριστη Διπλωμάτης (Best Diplomat) στη θέση του Δικαστή της Ιαπωνίας, και ο Κωνσταντίνος Φίστας (2ο έτος) έλαβε Τιμητική Διάκριση (Honorary Mention) στη θέση του Δικαστή της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βραβεύθηκαν η Αικατερίνη Καραμουσαλίδου (2ο έτος) με τη διάκριση της Μελλοντικής Διπλωμάτη (Future Diplomat) εκπροσωπώντας την Ολλανδία, και η Δανάη Βούζιου (1ο έτος) με Τιμητική Διάκριση (Honorary Mention) εκπροσωπώντας την Ινδία. Στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΟΥΝΕΣΚΟ η Φωτεινή Ζαρογιάννη (1ο έτος) αναδείχθηκε Άριστη Διπλωμάτης (Best Diplomat) ως εκπρόσωπος της Ολλανδίας. Στο Συμβούλιο της Διεθνούς Οργάνωσης Ναυτιλίας ο Σάββας Αχίλιας (2ο έτος) διακρίθηκε ως Μελλοντικός Διπλωμάτης (Future Diplomat) εκπροσωπώντας την Ολλανδία, και ο Διομήδης Αφεντούλης (2ο έτος) έλαβε Τιμητική Διάκριση (Honorary Mention) εκπροσωπώντας τη Ρωσική Ομοσπονδία. Τέλος, στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης η Ελένη Σατραζάνη (4ο έτος) διακρίθηκε ως Μελλοντική Διπλωμάτης (Future Diplomat) και εκπροσώπησε τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Τέλος, στην επόμενη διοργάνωση ThessISMUN 2018 υπάρχουν αρκετοί φοιτητές/τριες που με βάση τις επιδόσεις τους επιλέχηκαν για να συμμετέχουν στα Προεδρεία των Επιτροπών που προσομοιώνονται. Η Έλλη Τσιτσιπά (4ο έτος) ορίστηκε Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, και ο Παναγιώτης Βιόπουλος (4ο έτος) τοποθετήθηκε στη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Σοφία Τελωνάκη (3ο έτος) θα είναι Αναπληρώτρια Πρόεδρος στην 1η Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης, ο Γιώργος Καρανίκας (4ο έτος) θα είναι ο Πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης και η Χρυσούλα Γκανά (4ο έτος) αναλαμβάνει την παράσταση του Νομικού Σύμβουλου στο Δικαστήριο. Τέλος, η Δέσποινα Ζιάνα (4ο έτος) αναλαμβάνει Πρόεδρος στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και η Ελένη Σατραζάνη (4ο έτος) μέλος της Ομάδας Κρίσης. Στη λίστα των αναπληρωματικών περιλαμβάνονται η Άννα-Μαρία Πεκρίδου (4ο έτος) και η Πολυξένη Μποτού (2ο έτος).
Συνολικά αξίζουν τα θερμότερα συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη της αποστολής που ενεπλάκησαν σε εντατική δίμηνη προετοιμασία και αφιέρωσαν πέντε μέρες από τις πασχαλινές διακοπές τους. Όλοι τους συνεισέφεραν με τις γνώσεις και τον ενθουσιασμό τους στην επιτυχημένη εκπροσώπηση της Σχολής μας. Κυρίως όμως χάρηκαν την περιπέτεια της διεθνούς θεσμικής οργάνωσης και διατήρησαν πνεύμα ευγενούς άμιλλας. Η φετινή αποστολή προετοιμάστηκε κάτω από τις οδηγίες της επικεφαλής Σοφίας Τελωνάκη (3ο έτος), και την εποπτεία του Επίκουρου Καθηγητή Μιλτιάδη Σαρηγιαννίδη.