Κύριο αντικείμενο του ερευνητικού προγράμματος αποτελεί η μελέτη των σύγχρονων εξελίξεων στην ποινική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, διακρίνοντας αυτές σε δύο κεντρικούς άξονες: α) τον κατασταλτικό και β) τον προληπτικό. Ειδικότερο αντικείμενο της έρευνας στον κατασταλτικό άξονα αποτελούν τα νέα αδικήματα σχετικά με την τρομοκρατία της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/541, καθώς και τα προγενέστερα διεθνή και ευρωπαϊκά νομοθετικά κείμενα, στα οποία η τελευταία στηρίχτηκε. Η έρευνα εστιάζει ιδίως στα ζητήματα που ανακύπτουν από την ποινικοποίηση: α) της παρακολούθησης εκπαίδευσης με σκοπό την τρομοκρατία, β) της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, γ) της διενέργειας ταξιδιών με σκοπό την τρομοκρατία και δ) της διευκόλυνσης ταξιδιών άλλων με σκοπό την τρομοκρατία. Αντίστοιχα στον προληπτικό άξονα, αντικείμενο της έρευνας είναι η συστηματοποίηση προληπτικών μέτρων που απαρτίζουν το συμπληρωματικό άξονα ελέγχου της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Στόχος του ερευνητικού προγράμματος είναι: α) η κριτική ανάλυση και αξιολόγηση των σύγχρονων παρεμβάσεις της ΕΕ στον κατασταλτικό και προληπτικό άξονα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας με βάση τις θεμελιώδεις αρχές του ποινικού δικαίου, β) η αξιολόγηση της σχέσης του κατασταλτικού και του προληπτικού άξονα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και της σημασία της για το ποινικό δίκαιο, και γ) η διατύπωση προτάσεων σε σχέση με την ενσωμάτωση των νέων εγκλημάτων και την πλαισίωση των προληπτικών μέτρων ελέγχου χρηματοδότησης της τρομοκρατίας με δικαιοκρατικές εγγυήσεις.
Το ερευνητικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τις 20 Ιουνίου 2018 ως τις 19 Δεκεμβρίου 2019, από ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από την Καθηγήτρια Νομικής ΑΠΘ Μαρία Καϊάφα-Γκμπάντι, Ακαδημαϊκή Σύμβουλο, και τους Νικολέττα Καραλιώτα, Ελίζα Κομπατσιάρη και Χρήστο Λαμπάκη, που συμμετείχαν με την ιδιότητα της/του υποψήφιας/ου διδάκτορα-ερευνήτριας/τη, και με φορέα υλοποίησης το ΑΠΘ.
Συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020», υπό την πρόσκληση με τίτλο «Υποστήριξη ερευνητών με έμφαση στους νέους ερευνητές» (Κωδ. ΕΔΒΜ34), [Κωδικός ΟΠΣ 5005189].
Στο πλαίσιο του έργου, η ερευνητική ομάδα:
- συμμετείχε με την εισήγηση “Increased control over the mobility of persons as a pre-emptive and repressive measure of criminal policy to combat terrorism in the EU: The example of punishing travelling for the purpose of terrorism and the relevant preventive control framework” στο διεθνές συνέδριο “IV CINETS Conference 2018 ‘Mobility and Security in an Era of Globalisation: Crimmigration at a Crossroads?’” στο Λονδίνο, 5-6.10.2018,
- πραγματοποίησε ερευνητική επίσκεψη στις 13–23 Απριλίου 2019 στη Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Harvard USA για τη συλλογή υλικού και ερευνητική συνάντηση με την καθηγήτρια Carol Steiker,
- δημοσίευσε τη μελέτη της με τίτλο “The New EU Counter-Terrorism Offences and the Complementary Mechanism of Controlling Terrorist Financing as Challenges for the Rule of Law” στο διεθνές νομικό περιοδικό “Brill Research Perspectives in Transnational Crime” [τ. 3.1., 2020, σελίδες 1–80], https://brill.com/view/journals/rptc/3/1/article-p1_1.xml.