Η Νομική Σχολή του ΑΠΘ και η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τρίερ (Universität Trier) έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια –και υπό την αιγίδα της DAAD στο πλαίσιο Συμφωνίας Συνεργασίας (Partnerschaftsvereinbarung) με ειδικότερο αντικείμενο “Neue Herausforderungen für Gesellschaft,Wirtschaft und Recht im deutsch-griechischen Vergleich”- μία εντατική συνεργασία, η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση του διεθνούς επιστημονικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας και στην ενασχόληση με ζητήματα «αιχμής» σε αρκετά επιμέρους πεδία του δημοσίου δικαίου. Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται στους συμμετέχοντες (φοιτητές, καθηγητές, ερευνητές) η δυνατότητα να ενσκήψουν σε σύγχρονους και επίκαιρους προβληματισμούς υπό το πρίσμα μίας συγκριτικής προσέγγισης.
Υπεύθυνοι για την υλοποίηση της συνεργασίας είναι ο Καθηγητής Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τρίερ E. Hofmann, ο Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ Κ. Γώγος και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΑΠΘ Λ. Παπαδοπούλου.
Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις έχουν λάβει χώρα τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στο Τρίερ. Συγκεκριμένα κάθε ακαδημαϊκό έτος λαμβάνει χώρα summerschool ή winterschool διάρκειας πέντε ημερών, με καθημερινές διαλέξεις που εμπίπτουν σε μία ευρύτερη, διαφορετική κάθε φορά, θεματική αιχμής του δημοσίου δικαίου, επισκέψεις σε φορείς όπως το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) και απογευματινές συναντήσεις για την προώθηση της επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων. Ομοίως ετησίως πραγματοποιείται διήμερη επιστημονική ημερίδα, επί του θέματος της εκάστοτε επιλεγείσας θεματικής. Οι εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σε έκαστο των δύο Ιδρυμάτων σε εναλλασσόμενη, μεταξύ τους, σειρά.
Διαλέξεις δίνονται, στη γερμανική και δευτερευόντως στην αγγλική γλώσσα, από καθηγητές και διδάσκοντες της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Tρίερ, του Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης, του ΑΠΘ, όπως και εγνωσμένου κύρους δικαστικοί λειτουργοί και δικηγόροι, κάτοχοι διδακτορικού τίτλου. Φοιτητές Νομικής όλων των επιπέδων σπουδών, τόσο από το ΑΠΘ όσο και από γερμανικά πανεπιστήμια (Würzburg, Βερολίνου και Τρίερ), παρακολούθησαν τις διαλέξεις και είχαν την ευκαιρία ενεργού συμμετοχής στις συνακόλουθες συζητήσεις. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις πόλεις του Τρίερ και της Θεσσαλονίκης μέσω επίσημη ξενάγησης στα σημαντικότερα σημεία ενδιαφέροντος.
Πλέον συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν:
– τον Δεκέμβριο του 2014 (4-6.12.2014) στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ ελληνογερμανικό workshop με θέμα “Demokratisch-Funktionale Analyse der Öffentlichkeitsbeteiligung”.
– Τον Δεκέμβριο του 2015 (7-11.12.2015) στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τρίερ Winterschool με θέμα «Public Participation and Environmental Law in a European Perspective».
– Τον Σεπτέμβριο του 2016 (6-10.9.2016) στη Σχολή Νομική Σχολή ΑΠΘ, Summerschool με θέμα “Development of renewable energy sources in the EU” (“Der Ausbau der erneuerbaren Energien in der EU”). Κατά την ίδια χρονική περίοδο διοργανώθηκε την 07.09.2016 Workshop με θεματική “Development of renewable energy sources as a legal challenge”.
– Τον αμέσως επόμενο χρόνο και υπό το πρίσμα των επίκαιρων εξελίξεων, διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο του Τρίερ Summerschool με θέμα “Brexit-Now What?”, το οποίο διήρκησε από την 25.9 έως την 29.9.2017.
– Οι συμμετέχοντες φοιτητές είχαν την ευκαιρία να εμβαθύνουν πάνω στα ζητήματα που προηγουμένως είχαν αναπτυχθεί στο Summerschool την 13.10.2017, όταν τα δύο Πανεπιστήμια οργάνωσαν ημερίδα στη Νομική Σχολή ΑΠΘ με στόχο να αναδειχθεί ένα εξαιρετικά επίκαιρο ζήτημα, που προσέλκυσε το έντονο ενδιαφέρον των φοιτητών και των δύο Σχολών: “Das Brexit-Referendum und seine Folgen für die EU und Ihre Mitgliedstaaten”.
– Την 3.5.2018 έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο του Τρίερ ημερίδα (workshop) με θέμα “Staatsverschuldung als Demokratieproblem“
– Ακολούθως, από την 18.9 έως την 21.9.2018 έλαβε χώρα Summerschool στη Νομική Σχολή ΑΠΘ επικεντρώνοντας σε ένα ακόμη σύγχρονο και, σχετικά ανεξερεύνητο, για τα ελληνικά, ιδίως, δεδομένα θέμα: “Europäische Steuerung der Wirtschafts- und Währungspolitik als Demokratieproblem”, στο πλαίσιο του οποίου η απογευματινή συνεδρία της 19.09 αφιερώθηκε σε υποψήφιους διδάκτορες των δύο Νομικών Σχολών ώστε να έχουν την δυνατότητα να αναπτύξουν τους επιστημονικούς τους προβληματισμούς στο πλαίσιο ενός γόνιμου διαλόγου με τους συναδέλφους τους (Doktorandenkolloquium). Η πρώτη ενασχόληση των συμμετεχόντων με το ζήτημα του Summerschool 2018 έγινε μερικούς μήνες νωρίτερα, στην ημερίδα που διοργανώθηκε –στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο Σχολών- στο Πανεπιστήμιο του Trier με θέμα “Staatsverschuldung als Demokratieproblem”.
– Τέλος, την 23.9.2019 έως την 27.9.2019 πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Trier summer school στο διαρκώς επίκαιρο θέμα των δημοσίων συμβάσεων (“Dysfunktionales Vergaberecht”), ενώ ήδη σε συνέχεια αυτού έχει προγραμματισθεί να λάβει χώρα διήμερη επιστημονική ημερίδα την 17-18.10.2019 στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η συνεργασία μεταξύ των δύο Σχολών έχει στεφθεί, έως σήμερα, με απόλυτη επιτυχία σε όλα τα επίπεδα-εξού και «επιβραβεύεται» με το έντονο ενδιαφέρον των Ελλήνων και Γερμανών φοιτητών. Είναι σαφές ότι όλοι οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν σε δύσκολα νομικά ζητήματα που βρίσκονται στον πυρήνα του επιστημονικού ενδιαφέροντος διεθνώς. Παράλληλα, τα συμπεράσματα των συνεδρίων και των ημερίδων καταφέρνουν να συνοψίσουν τους ποικίλους προβληματισμούς και να αποτελέσουν εναύσματα σκέψης και έρευνας.