Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 15ου, κατά σειρά, ελληνο-ελβετικο-γερμανικού δικαιοσυγκριτικού Σεμιναρίου, το οποίο συνδιοργανώνεται από τις Νομικές Σχολές του ΑΠΘ, του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης (Zürich) της Ελβετίας από το 1991/1992, και από το 2015, από τη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου του Βίρτζμπουργκ (Würzburg) της Γερμανίας (με την οποία η Νομική Σχολή του ΑΠΘ συνδέεται από το 2012 με σύμβαση συνεργασίας που θα ανανεωθεί προσεχώς για τρίτη φορά).
Το 15ο σεμινάριο έλαβε χώρα στην Ζυρίχη (Zürich) στις κτιριακές εγκαταστάσεις της εκεί Νομικής Σχολής, από τις 4 έως τις 8 Οκτωβρίου 2021, με γενικό θέμα: «Τα δημόσια βιβλία ως δομικά στοιχεία του δικαίου» (“Register als Strukturelemente des Rechts“) και συνεδρίες με ειδικότερες θεματικές ουσιαστικού και δικονομικού δικαίου σχετικές με την τήρηση δημόσιων βιβλίων στο δίκαιο (η δημοσιότητα γενικά, η προστασία των συναλλαγών και δημόσια πίστη, κυρίως στα βιβλία μεταγραφών, στα κτηματολογικά βιβλία, στα τηρούμενα στη γραμματεία των δικαστηρίων, στο γενικό εμπορικό μητρώο, στα μητρώα προσωπικής κατάστασης του οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου, στα μητρώα ειδικότερων νόμων κ.ά.
Υπεύθυνοι από την ελληνική πλευρά ήταν η καθηγ. κ. Καλλιόπη. Μακρίδου και ο λέκτ. κ. Απόστολος. Τασίκας, ενώ μετείχε και ο ομότιμος καθηγ. κ. Αχιλλέας. Κουτσουράδης. Αντίστοιχα από την ελβετική πλευρά την ευθύνη της διεξαγωγής του σεμιναρίου είχε η καθηγ. κ. Ruth Arnet και οι ομότιμοι καθηγ. κ.κ. Isaak Meier και Peter Breitschmid, κατόπιν εντολής διδασκαλίας, καθώς και η Εφέτης επί τιμή στο Εφετείο της Ζυρίχης κ. Ingrid Jent-Sᴓrensen. Από γερμανικής πλευράς έλαβαν μέρος, ως επιβλέποντες, οι καθηγ. κ.κ. Florian Bien και Michael Sonnentag.
Στο Σεμινάριο μετείχαν με συγγραφή και παρουσίαση των εργασιών τους (στη γερμανική και εν μέρει στην αγγλική γλώσσα) συνολικά 16 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές (6 Έλληνες, 4 Ελβετοί και 6 Γερμανοί) επιπλέον δε υποψήφιοι διδάκτορες και υποψήφιοι υφηγητές, μεταξύ αυτών και νομικοί με εμπειρία από την πράξη. Ενεργά συμμετείχαν και υποστήριξαν τις εργασίες του Σεμιναρίου οι επιστημονικοί βοηθοί και οι υποψήφιοι διδάκτορες των (διοργανωτών) Ελβετών καθηγητών.
Το πολύ καλά οργανωμένο πρόγραμμα περιλάμβανε και ημερήσια εκδρομή με ορεινή πεζοπορία στην κεντρική Ελβετία (καντόνι Schwyz), καθώς και επίσκεψη στο γνωστό μοναστήρι Βενεδικτίνων μοναχών, που είναι αφιερωμένο στην λεγόμενη Παναγία των Ερημιτών στη κωμόπολη Einsiedeln.
Μετά την αναβολή λόγω της πανδημίας του αρχικώς για τον Οκτώβριο του έτους 2020 προγραμματισμένου 15ου Σεμιναρίου και την επιτυχημένη διοργάνωσή του από τους Ελβετούς οικοδεσπότες τον Οκτώβριο του έτους 2021, οι διοργανωτές φιλοδοξούν να λάβει χώρα το 16ο Σεμινάριο το φθινόπωρο του προσεχούς έτους 2022, αυτή την φορά στο παν/μιο του Πότσνταμ (Potsdam)/Βερολίνο της Γερμανίας, μετά την ένταξη της εκεί Νομικής Σχολής στις επιτυχείς δράσεις του ελληνο-ελβετικο-γερμανικού δικαιοσυγκριτικού Σεμιναρίου, που συμπληρώνει 30 χρόνια εποικοδομητικής, αδιάκοπης δράσης.
Κατά την παραμονή στη Ζυρίχη, όπως και κατά τη διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων από και προς τη Θεσσαλονίκη, τηρήθηκαν επιμελώς όλα τα ισχύοντα, λόγω της πανδημίας, σε Ελλάδα και Ελβετία υγειονομικά πρωτόκολλα και δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα.
Εργασίες του 15ου ελληνο-ελβετικο-γερμανικού δικαιοσυγκριτικού Σεμιναρίου (2021)