Η Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατέκτησε την 24η θέση στα γραπτά παγκοσμίως στο πλαίσιο του Διεθνούς Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο «Philip C. Jessup International Law Moot Court», ο διεθνής γύρος του οποίου έλαβε χώρα στην Ουάσιγκτον (ΗΠΑ) από τις 8 ως τις 15 Απριλίου 2023.
Η ομάδα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ αποτελούνταν από τις φοιτήτριες Σοφία Δαρβούδη, Ιωάννα Κουτέλα και Ιωάννα Χατζηιωάννου, ενώ στο γραπτό σκέλος είχε επικουρήσει και ο φοιτητής Δημήτριος Λολίτσας.
Την ομάδα προπονούν οι Επίκουροι Καθηγητές Ιωάννης Ναζίρης και Βασίλης Περγαντής.
Ο Διεθνής Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης «Philip C. Jessup International Law Moot Court» αποτελεί τον μεγαλύτερο διαγωνισμό Διεθνούς Δικαίου παγκοσμίως και διεξάγεται εδώ και πενήντα έτη με τη συμμετοχή περισσότερων από 700 Πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο.
Οι διεθνείς εικονικές δίκες αποτελούν προσομοιώσεις δικών με διαγωνιστικό χαρακτήρα. Οι φοιτητές/τριες προετοιμάζονται αρκετούς μήνες σε γενικές και ειδικότερες θεματικές του Διεθνούς Δικαίου πάνω στην υπόθεση που προσομοιώνεται ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης στη Χάγη, υποβάλλουν εγγράφως τα δικόγραφα με τις προτάσεις και τα επιχειρήματά τους και αγορεύουν ενώπιον κριτών/δικαστών που βαθμολογούν και αποφαίνονται για τη νικήτρια ομάδα σε κάθε δίκη.
Η Νομική Σχολή του ΑΠΘ έχει διακριθεί στον συγκεκριμένο διαγωνισμό και στο παρελθόν, λαμβάνοντας το πρώτο βραβείο στο γραπτό σκέλος του διαγωνισμού το 2005 και την 3η θέση στη συνολική κατάταξη παγκοσμίως το 2009, ενώ έχει κερδίσει τον εθνικό γύρο στις τρεις τελευταίες συμμετοχές της (2019, 2020, 2023).
Περισσότερες πληροφορίες για τον Διαγωνισμό παρέχονται στην ιστοσελίδα: https://www.ilsa.org/about-jessup/.
Ανακοίνωση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στον διαγωνισμό για το ακαδημαϊκό έτος 2023-4 θα υπάρξει μέσα στις επόμενες μέρες.
Το φετινό θέμα που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες περιγράφεται ως εξής: «The Jessup 2024 problem concerns traitors and crooks. It raises issues related to the right to political expression, statelessness, the right to a nationality, and the scope of the United Nations Security Council’s authority in the pacific settlement of disputes.»