Το μάθημα αυτό προσεγγίζει το δίκαιο ισότητας και μη διάκρισης από συγκριτική σκοπιά. Για το σκοπό αυτό χωρίζεται σε τρεις θεματικές ενότητες.
Στην πρώτη ενότητα εξετάζει την έννοια του συγκριτικού δικαίου, τη σημασία και τις ιδιαιτερότητες της χρήσης του στο δίκαιο ισότητας και μη διάκρισης καθώς και τις διεθνείς, υπερεθνικές και εθνικές πηγές αυτού του δικαίου.
Στη δεύτερη θεματική ενότητα εξετάζει με τη βοήθεια του συγκριτικού δικαίου τις θεμελιώδεις νομικές έννοιες του δικαίου ισότητας και μη διάκρισης (δηλαδή τις έννοιες της τυπικής και ουσιαστικής ισότητας καθώς και τις έννοιες της άμεσης και έμμεσης διάκρισης, της παρενόχλησης και των θετικών δράσεων).
Στην τρίτη θεματική ενότητα διερευνά: τους σημαντικότερους από τους απαγορευμένους λόγους διάκρισης (δηλ. φύλο, φυλή, θρησκεία, γενετήσιο προσανατολισμό, ηλικία, αναπηρία), τα προβλήματα που γεννούν οι διακρίσεις που βασίζονται σ’ έναν ή περισσότερους από τους λόγους αυτούς και τέλος τις λύσεις που δίνουν στα προβλήματα αυτά τα δίκαια της ΕΕ και της ΕΣΔΑ καθώς και οι εθνικές έννομες τάξεις.
Κωδικός: ΕΛΕ79Διδάσκοντες: Κώνστα Άννα Μαρία
ECTS: 5.00
Ώρες/βδομάδα: 2
Επίπεδο σπουδών: Προπτυχιακό
Ακαδημαϊκό έτος: 2020-2021
Είδος Μαθήματος: Erasmus
Περίοδος: Εαρινή
Ημέρες και ώρες διδασκαλίας: Τρίτη, 14.00 -16.00
Τομέας: Τομέας Διεθνών Σπουδών