«Δικονομικές εγγυήσεις για ανήλικους ύποπτους ή κατηγορούμενους – Βελτιώνοντας την Εφαρμογή του Δικαιώματος σε Ατομική Αξιολόγηση».
Το ερευνητικό αυτό έργο, στο οποίο συμμετέχουν εκτός από την Ελλάδα και η Κύπρος, η Λιθουανία και η Κροατία, στοχεύει, πρώτον: στη διερεύνηση της νομικής ρύθμισης και πρακτικής σχετικά με την ατομική αξιολόγηση (στα αγγλικά individual assessment – IA) των παιδιών που είναι ύποπτα ή κατηγορούνται στα πλαίσια ποινικής διαδικασίας στις ανωτέρω τέσσερις χώρες· δεύτερον, στον εντοπισμό των βέλτιστων πρακτικών και των αναδυόμενων σημαντικών προκλήσεων· τρίτον, στην προετοιμασία συστάσεων για την κατανόηση της υφιστάμενης κατάστασης και τέταρτον, στην επαύξηση της αμοιβαίας γνώσης μεταξύ εμπειρογνωμόνων – επαγγελματιών που κάνουν και χρησιμοποιούν την ατομική αξιολόγηση.
Πρόσφατα στο δίκαιο ανηλίκων ήρθε να προστεθεί ο Ν. 4689/2020 ο οποίος κύρωσε την ευρωπαϊκή οδηγία 2016/800 που ρυθμίζει αναλυτικά τη διαδικασία της ποινικής δίωξης και τα δικαιώματα του ανήλικου κατηγορούμενου ή ύποπτου.
Από τις δραστηριότητες του έργου που είναι, εκτός των παρόντων διαδικτυακών μαθημάτων και οι εθνικές εκθέσεις και το εγχειρίδιο, πρόκειται να ωφεληθούν πολλοί άνθρωποι της ομάδας – στόχου. Καταρχάς, τα ίδια τα ύποπτα ή κατηγορούμενα παιδιά θα ωφεληθούν από την καλύτερη ατομική αξιολόγηση. Επίσης, θα ωφεληθούν άμεσα και οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια, στην ηλεκτρονική εκπαίδευση και στα συνέδρια που έλαβαν και θα λάβουν χώρα.
Τελικός στόχος και αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου είναι: η αύξηση της γνώσης σχετικά με τα διάφορα μοντέλα αξιολόγησης των επιπτώσεων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ανταλλαγή ορθών πρακτικών· η καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού· η πρόβλεψη και διασφάλιση των αναγκών του στην ποινική διαδικασία.
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πολύ διαφορετική εμπειρία όσον αφορά την ατομική αξιολόγηση των υπόπτων ή κατηγορουμένων παιδιών στην ποινική διαδικασία. Διαφέρουν εξάλλου οι νομικές ρυθμίσεις, η έκταση χρήσης αυτών, το δίκτυο των αρμόδιων ιδρυμάτων. Η πρακτική ποικίλλει από την τυπική συλλογή περιστασιακών εξατομικευμένων χαρακτηριστικών μέχρι την συστηματική ατομική αξιολόγηση που βασίζεται στη χρήση αναπτυγμένων μέσων.
Κεντρικό σημείο του ερευνητικού εργου και των ηλεκτρονικών μαθημάτων είναι η οδηγία 2016/800 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις δικονομικές εγγυήσεις των παιδιών που είναι ύποπτοι ή κατηγορούμενοι σε ποινικές διαδικασίες και προβλέπει το δικαίωμα του υπόπτου ή του κατηγορούμενου παιδιού σε ατομική αξιολόγηση. Η Ελλάδα κύρωσε την Οδηγία με το Νόμο 4689 του 2020.
Επιστημονικώς υπεύθυνη του έργου είναι η κ. Αγγελική Πιτσελά, καθηγήτρια Εγκληματολογίας της Νομικής Σχολής ΑΠΘ.
Στους ακόλουθους συνδέσμους μπορείτε να παρακολουθήσετε τα ηλεκτρονικά μαθήματα που καταρτίστηκαν στο ανωτέρω πλαίσιο, από την ερευνητική ομάδα:
E-LESSON 1: ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΝΗΛΙΚΩΝ
Εισηγητές:
Άννα Κιβρακίδου, Δικηγόρος, PhD Ποινικού Δικαίου
Κωνσταντίνα Μελισσάρη, Εισαγγελέας Πρωτοδικών
Επιμέλεια βιντεοσκόπησης – επεξεργασία: Πέτρος Αλμπάνης, Βασίλης Οικονόμου
https://www.youtube.com/watch?v=O81R4jlHIfk
E-LESSON 2: Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ : ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Εισηγητές:
Κωνσταντίνα Μελισσάρη, Εισαγγελέας Πρωτοδικών,
Γεώργιος Νούσκαλης, Επίκουρος καθηγητής Ποινικού Δικαίου ΑΠΘ
Επιμέλεια βιντεοσκόπησης – επεξεργασία: Πέτρος Αλμπάνης, Βασίλης Οικονόμου
https://www.youtube.com/watch?v=1cgKOIXTk68
E-LESSON 3: Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ : ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Εισηγητές:
Γεώργιος Νούσκαλης, Επίκουρος καθηγητής Ποινικού Δικαίου ΑΠΘ,
Τριανταφυλλιά Αλέγρα, Πρόεδρος Πρωτοδικών
Επιμέλεια βιντεοσκόπησης – επεξεργασία: Πέτρος Αλμπάνης, Βασίλης Οικονόμου