Αλλαγές στο πρόγραμμα διδασκαλίας χειμερινού εξαμήνου 2022-2023
Κατωτέρω παρατίθενται συνημμένα οι τροποποιήσεις στο πρόγραμμα διδασκαλίας του τρέχοντος εξαμήνου. Σας παρακαλούμε να παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις που θα εκδίδουν οι διδάσκοντες και θα τις αναρτούν στο site των Τομέων.
Μετά από αυτές τις αλλαγές, ευελπιστούμε ότι θα περιορίσουμε ουσιωδώς το πρόβλημα που εμφανίστηκε στην αρχή του εξαμήνου αναφορικά με την έλλειψη θέσεων καθημένων σε ορισμένα μαθήματα.
Εξάλλου, η Θεολογική Σχολή είχε την καλοσύνη να μας παραχωρήσει το μεγάλο Αμφιθέατρό της για ορισμένες ώρες και την ευχαριστούμε γι’ αυτό. Το αμφιθέατρο Δ’ της Θεολογικής Σχολής βρίσκεται δεξιά στο ισόγειο της Σχολής αυτής, καθώς μπαίνουμε σε αυτήν από την δεξιά είσοδο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Γραμματεία της Σχολής μας. Δεν έχετε, όσοι και όσες θα κάνετε μάθημα εκεί, παρά να διασχίσετε 100 μέτρα πάρκου από την δική μας Σχολή μέχρι την Θεολογική.
Από ‘κει και πέρα, θέλουμε να σας παρακαλέσουμε να προσέρχεστε στο δικό σας τμήμα ο καθένας και η καθεμία, ανάλογα με το πρώτο γράμμα τού επωνύμου σας. Εάν σε ορισμένα μαθήματα προσέρχεστε ατάκτως στα τμήματα της επιλογής σας, στα οποία προστίθενται και συνάδελφοί σας που χρωστάνε τα μαθήματα αυτά από μεγαλύτερα εξάμηνα, αντιλαμβάνεστε ότι η κατάσταση στα μαθήματα αυτά κινδυνεύει να γίνει μη διαχειρίσιμη.
Οι ενεργοί φοιτητές αυτή τη στιγμή στη Σχολή μας προσεγγίζουν τους 3.000 κι εμείς διαθέτουμε πεπερασμένα μέσα για να διδάξουμε το πρόγραμμα σπουδών μας σε όλους με όρους τόσο αιθουσών όσο και προσωπικού, ενώ δεν είμαστε μόνοι μας στο campus, ούτε καν στο κτήριό μας, στο οποίο συνυπάρχουμε με μια άλλη αναπτυσσόμενη Σχολή.
Επειδή δε, έχουμε απόλυτη συνείδηση του προβλήματος που εμφανίζεται έντονο σε ορισμένα μαθήματα, ήδη ΠΡΙΝ την έναρξη του εξαμήνου αποφασίσαμε αφενός να κινήσουμε τη διαδικασία αλλαγής του προγράμματος σπουδών, περιορίζοντας ουσιωδώς μαθήματα και ώρες διδασκαλίας, αφετέρου να επισπεύσουμε τις διαδικασίες πρόσληψης επτά νέων καθηγητών σε αντικατάσταση αυτών που αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης. Αυτή τη στιγμή, στη Σχολή μας υπηρετούν 66 καθηγητές. Κάποτε υπερβαίναμε τους 100. Πλην όμως, έκτοτε, οι ανάγκες πολλαπλασιάστηκαν, καθώς και τα ίδια τα Τμήματα των ΑΕΙ, ιδίως μετά την πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ.
Καθόσον μας αφορά, επίσης, αναζητήσαμε αίθουσες διδασκαλίας εκτός του κτηρίου μας πριν ακόμα αρχίσει το εξάμηνο. Κάθε Σχολή, όμως, έχει τα δικά της προβλήματα. Το δυναμικό ΑΠΘ ασφυκτιά στο campus του και ήδη αναζητά ρεαλιστικές λύσεις για την επέκτασή του εκτός campus.
Εξάλλου, από τις αρχές του εξαμήνου θεσμοθετήσαμε μια ζώνη Internet την Παρασκευή το απόγευμα, ώστε να μπορούν, όσοι καθηγητές θα θελήσουν να διενεργήσουν φροντιστήρια στα μαθήματά τους, να μεταβαίνουν εκεί για να διεξαγάγουν τα φροντιστήριά τους διαδικτυακά και, αντίστοιχα, να μην επιβαρύνουν το ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας του μαθήματός τους. Αυτό, μάς το επέτρεψε ο νέος νόμος για την ανώτατη εκπαίδευση και το αξιοποιήσαμε αμέσως, καθώς διαπιστώσαμε ότι η διενέργεια φροντιστηριακών μαθημάτων διαδικτυακά ενδείκνυται για τα νομικά μαθήματα. Άλλωστε και ο νόμος γι’ αυτό το σκοπό τα επιτρέπει.
Από την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, η διδασκαλία όλων των μαθημάτων θα γίνεται με φυσική παρουσία στη Σχολή μας.
Το Πανεπιστήμιό μας και η Σχολή μας ειδικά ΑΝΕΚΑΘΕΝ λειτουργούσαμε, λειτουργούμε και θα λειτουργούμε με φυσική παρουσία διδασκόντων και διδασκομένων μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας. Αυτό δεν μπορεί ν’ αλλάξει, εκτός αν οι συνθήκες το επιβάλουν. Εάν διαπιστώσουμε ότι το πρόβλημα της μεγάλης προσέλευσης παραμένει σε ορισμένα μαθήματα, τότε θα προβούμε σε περαιτέρω διορθωτικές ενέργειες. Πλην όμως, η προσφυγή στη χρήση υβριδικού συστήματος διδασκαλίας δεν είναι εύκολο να γίνει όπως πέρυσι, οπότε προβλέψαμε ζώνες υβριδικής διδασκαλίας, αφήνοντάς σας χρόνο για να προσέλθετε στη Σχολή τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα. Σήμερα που επανήλθαμε εξ ολοκλήρου στην δια ζώσης διδασκαλία, αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς να ανατραπεί όλο το υπόλοιπο πρόγραμμα και σε βάρος αυτού.
Κάνουμε έκκληση στην κατανόησή σας, ώστε να κερδίσουμε και φέτος το στοίχημα που κερδίσαμε μαζί πέρυσι, όταν αντιμετωπίσαμε τις ειδικές συνθήκες της επανόδου στην διά ζώσης διδασκαλία ενώ δεν είχε ακόμη εξαληφθεί η πανδημία. Φέτος αντιμετωπίζουμε την επάνοδο στην πλήρη δια ζώσης διδασκαλία μετά από τρία συναπτά έτη. Με την συνεργασία μας και την κατανόησή σας θα διατηρήσουμε το υψηλό επίπεδο σπουδών που αποδεδειγμένα παρέχει η Σχολή μας.
Ο Κοσμήτορας
Παναγιώτης Γκλαβίνης
Συνημμένα αρχεία: Αρχείο,