Την Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2022, διεξήχθη στη Βουδαπέστη ο γαλλόφωνος διαγωνισμός εικονικής δίκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus – Blended Intensive Program. Συμμετείχαν ομάδες από έξι Νομικές Σχολές: του Πανεπιστημίου Eötvös Loránd (ELTE) – Βουδαπέστη, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου του Poitiers, του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λυών (UCLy), του Πανεπιστημίου του Groningen, και του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου.
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες συμμετείχαν σε προπαρασκευαστικά μαθήματα διάρκειας τριών μηνών, τα οποία διεξάχθηκαν με τη μέθοδο της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα προετοίμαζαν τις αγορεύσεις τους για τον διαγωνισμό, χωριστά για την πλευρά του αιτούντος και του καθ’ού η αίτηση. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση των ομάδων στη Βουδαπέστη την εβδομάδα 5-9 Δεκεμβρίου 2022, κατά την οποία οι οικοδεσπότες εξασφάλισαν ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων σχετικών με την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων (επίσκεψη στο Συνταγματικό Δικαστήριο, στο Εθνικό Κοινοβούλιο, διαλέξεις νομικών με επαγγελματική εμπειρία στη φροντίδα υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου). Την ημέρα του διαγωνισμού έγινε κλήρωση προκειμένου να αναδειχθούν τα ζεύγη των αντιδίκων για τους προκριματικούς. Στη συνέχεια ξεκίνησε η αναμέτρηση των ομάδων, η οποία κατέληξε στην ανάδειξη δύο ζευγών αντιδίκων, ένα ζεύγος με ομάδες από τα γαλλικά πανεπιστήμια και ένα ζεύγος με ομάδες από μη γαλλικά πανεπιστήμια.
Η Σχολή μας εκπροσωπήθηκε από τους φοιτητές Παύλο Βαενά, Αλεξάνδρα Δουγαλή, Νίκη Μανούρα και Νικόλα Χατζόπουλο. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιφιγένεια Καμτσίδου, συντονίστρια του προγράμματος, είχε την επιστημονική επίβλεψη της προετοιμασίας στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ ο επίκουρος καθηγητής Κωνσταντίνος Βλάχος ανέλαβε την προετοιμασία στη ρητορική τέχνη. Η ομάδα της Σχολής μας αναμετρήθηκε, τόσο στους προκριματικούς όσο και στον τελικό, με την ομάδα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Groningen.
Επρόκειτο για μια σκληρή αναμέτρηση με αντιπάλους για τους οποίους η γαλλική ήταν η μητρική γλώσσα, παρόλο που δεν προέρχονταν από γαλλικό πανεπιστήμιο. Η ομάδα της Σχολής μας, αφού κατάφερε να προκριθεί στον τελικό, πέτυχε διπλή διάκριση αποσπώντας δύο ειδικά βραβεία: συλλογικό βραβείο καλύτερης ομάδας και ατομικό βραβείο αγορητή René Cassin (Νικόλας Χατζόπουλος). Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της δεξίωσης την οποία παραχώρησε η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ουγγαρία, η οποία και απένειμε τα βραβεία στους νικητές του διαγωνισμού.
Οι κριτές της Επιτροπής:
Aurélia Schahmaneche (Πρόεδρος της Επιτροπής) – représentante de la Fondation René Cassin; Professeure de droit public – Faculté de droit Julie-Victoire Daubié; Vice-doyenne en charge des Masters à la Faculté de droit Julie-Victoire
Daubié.
Peggy Ducoulombier – Vice-Doyenne en charge des relations internationales, Faculté de droit, de sciences politiques et de gestion – Directrice de la mention de master Droit des Libertés et du parcours Droit européen des droits de l’Homme.
Philippe Cavalieros – Vice-Président de la Commission internationale d’Arbitrage et d’ADR de la CCI.
Balázs Unger – partenaire francophone du cabinet Bán S. Szabó & Partners; membre
de la chambre de commerce et d’industrie franco-hongroise (CCIFH).