Εργασίες του 16ου ελληνο-ελβετικο-γερμανικού δικαιοσυγκριτικού Σεμιναρίου
και
Επιστημονικό Συμπόσιο-Ημερίδα (14./16. και 17.09.2022)
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 16ου ελληνο-ελβετικο-γερμανικού δικαιοσυγκριτικού Σεμιναρίου, το οποίο συνδιοργανώνεται από τις Νομικές Σχολές του Α.Π.Θ. και του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης (Zürich) της Ελβετίας αδιάλειπτα από το 1991/1992. Ήδη από το 2015, στα έξι τελευταία σεμινάρια (καθώς αυτό του έτους 2020 αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας), συμμετέχει ενεργά στη διοργάνωση τους και η Νομική Σχολή του γερμανικού πανεπιστημίου του Βίρτζμπουργκ (Würzburg), στο πλαίσιο της σύμβασης συνεργασίας με τη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ., με υπεύθυνους τους Καθηγητές τους κ.κ. Florian Bien και Michael Sonnentag του ιδιωτικού (αστικού) δικαίου. Ο τελευταίος, πλέον καθηγητής από το 2021 στη Νομική Σχολή του Πότσνταμ (Potsdam) της Γερμανίας, φιλοξένησε στη νέα του πανεπιστημιακή έδρα το 16ο Σεμινάριο, το Σεπτέμβριο 2022.
Οι εργασίες του Σεμιναρίου έλαβαν χώρα στο ιστορικό-διατηρητέο κτήριο της Νομικής Σχολής του Πότσνταμ (Potsdam), από τις 14 ως τις 16 Σεπτεμβρίου 2022, με γενικό θέμα: «Περιουσιακό οικογενειακό δίκαιο» (“Familienvermögensrecht”) και επιμέρους συνεδρίες με ειδικότερες θεματικές ουσιαστικού και δικονομικού αλλά και διεθνούς δικονομικού και ιδιωτικού διεθνούς δικαίου, σχετικές με τις περιουσιακές σχέσεις στο οικογενειακό δίκαιο (σύστημα περιουσιακής αυτοτέλειας ή κοινοκτημοσύνη, αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα, μεταγαμιαία διατροφή, διατροφή από το νόμο, ομοιόμορφο δίκαιο των ευρωπαϊκών κανονισμών κλπ.). Στο πλαίσιο αυτών έλαβε χώρα η παρουσίαση των εργασιών (στη γερμανική και εν μέρει στην αγγλική γλώσσα) από τους συνολικά 15 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές των Σχολών.
Υπεύθυνοι από την Σχολή μας ήταν η καθηγ. κ. Καλλιόπη Μακρίδου και ο λέκτ. κ. Απόστολος Τασίκας, ενώ μετείχε επίσης και ο ομότιμος καθηγ. κ. Αχιλλέας. Κουτσουράδης. Αντίστοιχα από τη Νομική Σχολή της Ζυρίχης παρόντες ήταν οι ομότιμοι καθηγ. κ.κ. Isaak Meier και Peter Breitschmid καθώς και η Εφέτης επί τιμή, στο Εφετείο της Ζυρίχης, κ. Ingrid Jent-Sᴓrensen. Την ευθύνη της διεξαγωγής του σεμιναρίου είχε ο καθηγ. κ. Michael Sonnentag της Νομικής Σχολής του Πότσνταμ (Potsdam), με την ενεργό συμμετοχή των επιστημονικών βοηθών και υποψήφιων διδακτόρων του, ενώ παρών ήταν και ο καθηγ. κ. Florian Bien της Νομικής Σχολής του Βίρτζμπουργκ (Würzburg).
Το άρτια οργανωμένο πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη στο Εφετείο του Βερολίνου (Kammergericht) και ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του αλλά και ομιλία από τον Εφέτη δικαστή Dr. Martin Menne με θέμα: «Ο θεσμός του δικαστή-συνδέσμου με αρμοδιότητες στον τομέα της συνεργασίας σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις», καθώς και περιήγηση στο κέντρο της πόλης του Βερολίνου αλλά και στην πόλη του Πότσνταμ, ειδικότερα στο «Νέο Παλάτι» („Neues Palais“) και στο θερινό παλάτι του πάρκου «Sans souci», των Πρώσων βασιλέων και του τελευταίου Γερμανού αυτοκράτορα, αλλά και μονοήμερη κρουαζιέρα στον ποταμό Havel και στα κανάλια με τα οποία αυτός συνδέεται με τις λίμνες Wannsee και Griebnitzsee.
Τέλος, το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου έλαβε χώρα ημερίδα-συμπόσιο προς τιμήν του ομότιμου καθηγητή της Σχολής μας, κ. Αχιλλέα Κουτσουράδη, που συνδιοργάνωσαν οι οικοδεσπότες Γερμανοί αλλά και οι Ελβετοί καθηγητές, με ομιλίες από θεματικές που απασχόλησαν τον τιμώμενο καθηγητή στην πολύχρονη ακαδημαϊκή του καριέρα (δίκαιο των προσώπων, οικογενειακό και κληρονομικό δίκαιο, εμπράγματο δίκαιο, δικονομικό και ιδιωτικό διεθνές δίκαιο). Συνάδελφοι και φίλοι του τιμωμένου από Νομικές Σχολές της Γερμανίας και της Ελβετίας απέτισαν έτσι φόρο τιμής στον ομότιμο καθηγητή της Σχολής μας, στον οποίο οφείλονται, από κοινού με τον καθηγητή Isaak Meier της Νομικής Σχολής της Ζυρίχης, οι επιτυχείς δράσεις του ελληνο-ελβετικο-γερμανικού δικαιοσυγκριτικού Σεμιναρίου, το οποίο συμπλήρωσε 30 χρόνια εποικοδομητικής, αδιάκοπης δράσης. Μάλιστα, στην ιστοσελίδα της έδρας του καθηγητή κ. Florian Bien αναρτήθηκε ειδική ανακοίνωση για την Ημερίδα-Συμπόσιο, λόγω των στενών δεσμών του κ. Κουτσουράδη με την Νομική Σχολή του παν/μίου του Würzburg, αφού υπήρξε Διδάκτοράς της, εν συνεχεία επιστημονικός βοηθός στην έδρα του γερμανικού και αλλοδαπού δικονομικού δικαίου, δραστήριο μέλος, μέχρι σήμερα, του συλλόγου των Αποφοίτων της, αλλά και πρωτεργάτης της επίσημης συνεργασίας με τη Νομική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Επίκειται έκδοση τιμητικού τόμου (Liber Amicorum) που θα περιλαμβάνει τις παρουσιασθείσες εισηγήσεις, καθώς και συμβολές από φίλους και συνάδελφους του Τιμώμενου. Την ευθύνη και επιμέλεια έκδοσης του Τόμου ανέλαβαν οι καθηγητές κ.κ. Michael Sonnentag και Florian Bien.