Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον
Γαλλόφωνο διαγωνισμό εικονικής δίκης στο δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
ERASMUS – Blended Intensive Programs (BIP)
Βουδαπέστη, 8-9 Δεκεμβρίου 2022
Η Νομική Σχολή Α.Π.Θ. βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα τύπου BIP, το οποίο εισάγει το σχήμα της βραχύχρονης κινητικότητας φοιτητών και καθηγητών. Η συγκεκριμένη συνεργασία τελεί υπό τον συντονισμό του Πανεπιστημίου Eötvös Loránd (ELTE) – Βουδαπέστη και έχει ως μέλη το Πανεπιστήμιο του Poitiers, το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λυών (UCLy), το Πανεπιστήμιο του Groningen, το Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Υλοποιείται με τη μορφή ενός διαγωνισμού εικονικής δίκης στο δίκαιο των ανθρώπινων δικαιωμάτων και αφορά αποκλειστικά σε Γάλλους ή γαλλόφωνους φοιτητές.
Ο στόχος του διαγωνισμού
Ο διαγωνισμός στοχεύει στην ανάπτυξη της ευγενούς άμιλλας, την προαγωγή της έρευνας και της εμβάθυνσης των νομικών γνώσεων στο πεδίο της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων και στην καλλιέργεια της ρητορικής τέχνης στη γαλλική γλώσσα.
Επιλέξιμοι φοιτητές
Δεκτοί γίνονται φοιτητές του προπτυχιακού (μετά το 5ο εξάμηνο σπουδών) και μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών, οι οποίοι έχουν υψηλό επίπεδο γνώσης και προφορικού χειρισμού της γαλλικής γλώσσας. Η εξοικείωση με το συνταγματικό δίκαιο και το δίκαιο προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων θεωρείται επίσης απαραίτητη. Για την τελική επιλογή, οι υποψηφιότητες θα μοριοδοτηθούν ως εξής: Τίτλος γλωσσομάθειας επιπέδου B2 20 μόρια, επιπέδου C1 25 μόρια και C2 30 μόρια, επιτυχής εξέταση στο μάθημα του Συνταγματικού δικαίου 15 μόρια, επιτυχής εξέταση στο μάθημα των Συνταγματικών Ελευθεριών 15 μόρια, προφορική συνέντευξη, εφόσον υπάρχουν περισσότερες υποψηφιότητες, 40 μόρια.
Προπαρασκευαστικά μαθήματα
Καθένα από τα πανεπιστήμια του δικτύου θα εκπροσωπηθεί από μία ομάδα 2-4 φοιτητών. Οι φοιτητές της κάθε ομάδας θα πρέπει να εγγραφούν στο μάθημα B.I.P. και να παρακολουθήσουν to προπαρασκευαστικό μάθημα που συνδιοργανώνεται από τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια. Η διδασκαλία των του προπαρασκευαστικού μαθήματος θα γίνει εξ αποστάσεως μέσω διαδικτύου κατά τη διάρκεια του χειμερινού εξαμήνου 2022-2023.
Ο διαγωνισμός εικονικής δίκης
Στις αρχές Οκτωβρίου 2022, θα γνωστοποιηθεί στις ομάδες των φοιτητών η υπόθεση της εικονικής δίκης, με θέμα από το δίκαιο προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Κάθε ομάδα θα πρέπει να προετοιμάσει τα επιχειρήματα αμφότερων των πλευρών της δίκης (αιτών, καθ’ού η αίτηση). Τα επιχειρήματα αυτά θα παρουσιαστούν στη γαλλική γλώσσα κατά τη διεξαγωγή της εικονικής δίκης, υπό μορφή προφορικού διαγωνισμού, ο οποίος θα λάβει χώρα στη Βουδαπέστη.
Μία εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, οι φοιτητές όλων των πανεπιστημίων θα βρεθούν στη Βουδαπέστη, όπου θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα σύνθετο πρόγραμμα δραστηριοτήτων σχετικών με την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων (επίσκεψη στο Συνταγματικό Δικαστήριο, στο Ανώτατο Δικαστήριο, διαλέξεις νομικών με επαγγελματική εμπειρία στη φροντίδα υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).
Η εβδομάδα επίσκεψης στη Βουδαπέστη θα διαρκέσει από 5-9 Δεκεμβρίου 2022. Ο διαγωνισμός εικονικής δίκης θα διεξαχθεί την 8 Δεκεμβρίου 2022, με την παρουσίαση από τις ομάδες των φοιτητών των δικανικών τους λόγων ενώπιον επιτροπής κριτών αποτελούμενης από δικηγόρους, δικαστές και καθηγητές Νομικής. Θα υπάρξει προκριματική και τελική αναμέτρηση, η οποία θα ολοκληρωθεί με την απονομή του βραβείου στη νικήτρια ομάδα, κατόπιν διάσκεψης της επιτροπής.
Οι δαπάνες μετάβασης και διαμονής των φοιτητών στη Βουδαπέστη θα καλυφθούν από το πρόγραμμα, μέσω των οικείων πανεπιστημίων.
Καλούνται όσοι και όσες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους με ηλεκτρονικό μήνυμα μέχρι την Τετάρτη 7/9/2022 σε konvlachos@law.auth.gr ή ifigenei@law.auth.gr
Η Κοσμητεία