Όλα ξεκίνησαν με μια ανακοίνωση τον Νοέμβρη του 2022 στην ιστοσελίδα της Νομικής του ΑΠΘ για τη συμμετοχή της σχολής μας στον 2ο διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης για τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη που διοργανώνει το Ακαδημαϊκό Δίκτυο για τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και τα Κοινωνικά Δικαιώματα (RACSE-ANESC). Έχοντας δει αυτή την ανακοίνωση, εμείς, η Καλτσίδου Ηρώ, ο Μπεμπής Γιάννης και η Νικολαΐδου Μαριάννα, δηλώσαμε συμμετοχή και επιλεχθήκαμε προκειμένου να εκπροσωπήσουμε τη σχολή μας στον δίγλωσσο αυτό διαγωνισμό (αγγλικά-γαλλικά) που ξεκίνησε στις 21 Νοεμβρίου και ολοκληρώθηκε με ένα υπέροχο ταξίδι στη Φεράρα της Ιταλίας.
Ο διαγωνισμός βασίστηκε σε μια εικονική συλλογική προσφυγή μιας διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά ενός εικονικού κράτους, περιεχόμενο της οποίας αποτέλεσαν σημαντικές παραβιάσεις κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων στο κράτος αυτό. Προηγήθηκε η γραπτή φάση (υποβολή γραπτών υπομνημάτων) και ακολούθησε η προφορική (προσομοίωση ακρόασης ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων), που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Φεράρα (Ιταλία) στις 31 Μαρτίου 2023.
Τόσο η γραπτή όσο και η προφορική διαδικασία αποτέλεσαν μια μοναδική εμπειρία και για τους τρεις μας. Χρειάστηκαν πολλές ώρες διαβάσματος, ενασχόλησης, σύνταξης, αλλά παράλληλα νιώθουμε ευγνώμονες που είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τόσο αξιόλογους ανθρώπους από φημισμένες νομικές σχολές της Ευρώπης αλλά και από το δίκτυο RACSE-ANESC, να μελετήσουμε τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και να εμβαθύνουμε στο σύστημα αυτό, όπως επίσης και να υπερασπιστούμε θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων. Ο διαγωνισμός αυτός προσφέρει μία εμπειρία που θα συστήναμε στον καθένα ανεπιφύλακτα.
Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον προπονητή μας, Νίκο Παπαδόπουλο, διδάκτορα της νομικής σχολής του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ (Ολλανδία) και Εθνικό Συντονιστή του Ακαδημαϊκού Δικτύου για τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και τα Κοινωνικά Δικαιώματα (RACSE-ANESC), που παρά τον τεράστιο όγκο των υποχρεώσεών του, μας καθοδήγησε και μας στήριξε στο έπακρον καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας μας, τόσο της γραπτής όσο και της προφορικής. Επιπροσθέτως, θα θέλαμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον αξιότιμο καθηγητή και «πατέρα» του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη κ. Πέτρο Στάγκο για τις πολύτιμες συμβουλές και τη βοήθειά του στο έργο μας.